Inovator leta SSD 2020

, 22. septembra 2021

S slavnostno podelitvijo priznanj in nagrad, ki je bila tokrat že drugič, vsled aktualnih Koronavirus razmer  organizirana na odprtem prireditvenem prostoru Fontane piv zeleno zlato v Žalcu,

je bil v sredo, 15.9.2021 zaključen razpis »Inovator leta Spodnje Savinjske 2020«, kjer so občine Spodnje Savinjske doline in Zbornica zasebnega gospodarstva Žalec s strokovno pomočjo Razvojne agencije Savinja podelili priznanja petim najboljšim inovacijam lokalnega okolja za preteklo leto. Razpis že deveto leto zapored poteka na medobčinski ravni in sicer sodelujoče Občine Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec že pred objavo razpisa namenijo sredstva za izvedbo, ki se v 90 % namenijo za denarne nagrade najbolje ocenjenim inovacijam. Omeniti je potrebno, da je razpis že sam po sebi inovativen, saj se na podobnih tekmovanjih kot tudi na tekmovanjih na višjih nivojih inovatorjem podeljujejo le priznanja, medtem ko so tu podeljene nagrade po višinah primerljive povprečni slovenski managerski plači.

Na razpisu je tako v 9-ih letih sodelovalo 143 inovatorjev s 95 inovacijami, na aktualnem razpisu za leto 2020 pa 9 inovacij, od katerih so bile 3 skupinske, tako da je pri razvoju prijavljenih inovacij sodelovalo 17 inovatorjev. Nagrade so prejele naslednje inovacije:

 

Inovatorji

Podjetje

Naziv inovacije

1. nagrado in priznanje

Jožef Kočevar, Polzela

Kočevar in sinovi d.o.o.

Podporne roke za varjenje pločevinastih izdelkov večjih dimenzij

2. nagrado in priznanje

Sergeja Hajnšek, Polzela in Milan Kerič, Prebold.

/

Woofisland - vodni napajalnik za hišne ljubljenčke namenjen urbanim okoljem

3. nagrado in priznanje

Borut Srčnik, Prebold

SIP d.d.

Večfunkcijska hidravlično nastavljiva stranska zavesa za zgrabljanja krme

4. nagrado in priznanje

Simon Tominšek, Laško; Bojan Končina, Štore; Ana Pahič, Laporje; Tomaž Podgornik,  Žalec; Nejc Podbreznik, Maribor

SICO d.o.o.

Drobilnik SD60 ECO

5. nagrado in priznanje

Luka Podbregar, Polzela

/

Napredna čebelarska tehtnica

 

Inovativnost namreč ne predstavljajo zgolj korenito novi izdelki, postopki ali storitve, temveč je dovolj že, da na primer izboljšate nek produkt, način proizvodnje ali pa da že poznan produkt predstavite novemu trgu na drugačen način.

Vsi zainteresirani posamezniki, že vnaprej vabljeni k prijavi na naslednji razpis INOVATOR LETA SSD 2021, ki bo predvidoma objavljen v mesecu februarju ali marcu leta 2022 in sicer po načelu, da NOBENA INOVACIJA NI NEUMNA, NEUMNO PA BI BILO NE ISKATI NOVIH INOVACIJ !