Uveljavitev povračila delno izgubljenega dohodka

, , 17. decembra 2021

 

Uveljavitev povračila delno izgubljenega dohodka zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok

V veljavo je stopil dopolnjeni zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki v primeru okužbe s koronavirusom ali zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene uvaja denarno nadomestilo tudi za samozaposlene, družbenike gospodarskih družb in kmete.

Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki bodo želeli uveljavljati povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok med julijem in koncem decembra, bodo morali do 15. januarja 2022 preko portala eDavki predložiti ustrezno vlogo.

Nadomestilo bodo lahko uveljavljali za otroke do vključno petega razreda osnovne šolo, otroke v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter otroke, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca. Za vsako odrejeno karanteno za 10 dni bo višina pomoči znašala 250 €, 500 € za 20 dni in 750 € za en mesec.

Posameznik, ki bo želel uveljavljati povračilo delno izgubljenega dohodka bo moral preko informacijskega sistema eDavki FURSu predložiti vlogo NF-karantena najpozneje do 15. januarja 2022. Vloge v papirnati obliki ne bo možno vložiti.

Ukrep velja za obdobje  od 1. julija do 31. decembra 2021.

Damjana Omerzu, svetovalka SPOT Svetovanje Savinjska

Vir:

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija